Kids …το παιδί μου μεγαλώνει.

 AltaSoft Computer Applications Ηροδότου 8 Κολωνάκι, 106 75 Αθήνα, τηλ. (01) 72.22.462 (01) 72.27.205

 

Αρχική Σελίδα : Ομαδοποίηση Ασθενειών

 

 

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

 

Τα παιδιά με συγγενείς καρδιακές παθήσεις γεννιούνται με μία ή περισσότερες δυσπλασίες στην καρδιά.

Περίπου 1 παιδί στα 140 γεννιέται με κάποια καρδιακή ατέλεια.

Τα περισσότερα γίνονται καλύτερα χωρίς θεραπεία, αλλά για κάποια χρειάζεται να γίνει θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

 

Αν μία γυναίκα πάσχει από ΕΡΥΘΡΑ στην αρχή της εγκυμοσύνης ο κίνδυνος να αποκτήσει παιδί με κάποια καρδιακή ατέλεια είναι αυξημένος.

Επίσης ο κίνδυνος παρουσιάζεται αυξημένος αν έχει ήδη άλλο παιδί με κάποια καρδιακή ατέλεια, αν δεν ελέγχει σωστά το διαβήτη αν παίρνει ορισμένα φάρμακα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Κάποιες από τις συνήθεις καρδιακές ανωμαλίες είναι:

·         Η κοιλιακή διαφραγματική ατέλεια (μεσοκοιλιακή επικοινωνία), η οποία είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος συγγενούς καρδιακής ανωμαλίας. Σε αυτή την ατέλεια μία οπή στο διάφραγμα επιτρέπει τη ροή του αίματος από την αριστερή στη δεξιά κοιλία. Το οξυγονωμένο αίμα, που θα έπρεπε να ρέει μέσα στην αορτή και να φεύγει έξω προς τους ιστούς του σώματος, αντί για αυτό, ξαναγυρίζει στους πνεύμονες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κοιλιακή διαφραγματική ατέλεια κλείνει από μόνη της πριν γίνει το παιδί 5 ετών.

·         Η παραμονή του βοτάλειου πόρου. Μία άλλη σχετικά κοινή ατέλεια κατά την οποία ένα αγγείο που λειτουργεί ως παρακαμπτήριος στην κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου πριν τη γέννα (ο αρτηριακός πόρος) δεν κλείνει μετά τη γέννα.

·         Η κολπική διαφραγματική ατέλεια (μεσοκολπική επικοινωνία), στην οποία παρουσιάζεται μία οπή ανάμεσα στους άνω θαλάμους της καρδιάς (κόλπους).

·         Η στένωση της αορτής, δηλαδή η μείωση των διαστάσεων της αορτικής βαλβίδας

·         Η στένωση της πνευμονικής αρτηρίας, στην οποία η πνευμονική βαλβίδα είναι στενότερη.

 

Η κολπική διαφραγματική ατέλεια, η παραμονή του βοτάλειου πόρου ή η στένωση της πνευμονικής ή αορτικής βαλβίδας, θεραπεύονται με χειρουργική επέμβαση.

 

Άλλες σπανιότερες ατέλειες, που μπορεί να είναι πιο σοβαρές, περιλαμβάνουν:

o        Την τετραλογία του Fallot, ένα συνδυασμό τεσσάρων ατελειών, που είναι η μεσοκοιλιακή επικοινωνία, η στένωση της πνευμονικής αορτής, η ανώμαλη μετατόπιση της αορτής και η υπερτροφία της δεξιάς κοιλίας.

o        Τη στένωση της αορτής, στην οποία η αορτή είναι στενότερη

o        Την αντιμετάθεση των μεγάλων αρτηριών, στην οποία η αορτή και η πνευμονική αρτηρία έχουν ανταλλάξει θέσεις,

 

Ως αποτέλεσμα της προόδου της χειρουργικής τα τελευταία 20 χρόνια, τα παιδιά με καρδιοπάθεια, ακόμη και εκείνα με πολύ σοβαρές ατέλειες, συνήθως μεγαλώνουν και διάγουν απόλυτα φυσιολογική ζωή.

 

Τα συμπτώματα των συγγενών καρδιακών παθήσεων εξαρτώνται από τη φύση και τη σοβαρότητα της ατέλειας ή των ατελειών που έχει το παιδί.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα γίνονται αντιληπτά στην συνήθη εξέταση που κάνει ο γιατρός στο νεογέννητο.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων δεν γίνονται αντιληπτά μέχρι πολύ αργότερα, την περίοδο που το παιδί πάει στο σχολείο ή ακόμη και όταν έχει εισέλθει στην ενηλικίωση.

 

 

Ανάμεσα στα ποικίλα πιθανά χαρακτηριστικά των καρδιακών παθήσεων είναι:

·         Φύσημα στην καρδιά (ανώμαλοι ήχοι στην καρδιά). Τα περισσότερα φυσήματα στην καρδιά δεν υποδεικνύουν συγγενή καρδιακή πάθηση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις το φύσημα οφείλεται σε στένωση της πνευμονικής ή της αορτικής βαλβίδας ή σε κάποια άλλη μορφή καρδιακής ατέλειας. Ο γιατρός μπορεί να ακούσει το φύσημα στην καρδιά όταν ακροάζεται την καρδιά του παιδιού με το στηθοσκόπιο.

·         Λαχάνιασμα όταν κάνει κάποια κοπιαστική προσπάθεια. Τα παιδιά με συγγενείς καρδιακές παθήσεις θα πρέπει να ενθαρρύνονται να κάνουν μία απόλυτα φυσιολογική ζωή, με κανονικό πρόγραμμα άσκησης, εκτός και αν ο γιατρός σας έχει πει κάτι διαφορετικό.

·         Προβλήματα στη σίτιση και απώλεια βάρους. Σε κάποια μωρά με συγγενή καρδιακή πάθηση, η καρδιακή ανεπάρκεια (η αδυναμία της καρδιάς να προωθήσει επαρκή ποσότητα αίματος) προκαλεί στο μωρό την τάση να τρωει αργά και να μην μπορεί να τελειώσει τα γεύματα. Ένα μωρό με τέτοια πάθηση μπορεί να αναπνέει γρήγορα και να ιδρώνει, ιδιαίτερα μετά το τάισμα.

·         Κυανή χρώση της γλώσσας και των χειλιών (κυάνωση). Αρκετές από τις καρδιακές ατέλειες παρεμποδίζουν την αποτελεσματική κυκλοφορία του αίματος διαμέσου των πνευμόνων. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα που παρέχεται στο σώμα έχει λιγότερο οξυγόνο από όσο θα έπρεπε, πράγμα που καταλήγει στο να εμφανίζονται με κυανή χρώση κάποιοι ιστοί.

·         Τα παιδιά με συγγενείς καρδιακές παθήσεις αναπτύσσονται με βραδύτερο ρυθμό από τα παιδιά που έχουν υγιή καρδιά.

 

 

Επιπλοκές

Τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, ακόμη και αν είναι ελαφρές, μπορεί να είναι ευπαθή σε ενδοκαρδίτιδα προκαλούμενη από βακτήρια.

Σε αυτήν την πάθηση, οι βαλβίδες της καρδιάς παθαίνουν φλεγμονή που οφείλεται στη μόλυνση από τα βακτήρια που έχουν μπει στην κυκλοφορία του αίματος, συνήθως στη διάρκεια κάποιας οδοντιατρικής θεραπείας ή χειρουργικής επέμβασης.

 

Παρακολούθηση

Το παιδί σας θα πρέπει να παρακολουθείται από παιδίατρο ή καρδιολόγο και να κάνει περιοδικά εξετάσεις στο νοσοκομείο.

Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να προσβληθεί το παιδί σας από ενδοκαρδίτιδα προκαλούμενη από βακτήρια, θα του χορηγείται προληπτικά αντιβίωση, όποτε χρειασθεί να κάνει οδοντιατρική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση.

 

·         Θα πρέπει να δει γιατρός το παιδί σας αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει κάποια συγγενή καρδιακή ανωμαλία. Αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας έχει κάποια συγγενή καρδιοπάθεια, συμβουλευθείτε γιατρό, χωρίς καμία χρονοτριβή, εφ΄ όσον το παιδί σας έχει:

·         Πυρετό

·         Έλλειψη ενεργητικότητας

·         Δεν έχει όρεξη

γιατί αυτά τα συμπτώματα δείχνουν ότι το παιδί σας μπορεί να έχει ενδοκαρδίτιδα προκαλούμενη από βακτήρια.

 

 

Αρχική Σελίδα | Σελίδες στο Internet | Γράψτε μας : altasoft@internet.gr

 

Η σελίδα αυτή (όπως και όλες που την ακολουθούν) συνοδεύουν το πρόγραμμα "Kids … το παιδί μου μεγαλώνει" και είναι αναπόσπαστο μέρος του. Απαγορεύεται η χρήση, μέρους ή όλου, εκτός του προγράμματος που συνοδεύει, δίχως την έγγραφη σύμφωνη γνώμη της AltaSoft.

"Kids … το παιδί μου μεγαλώνει" © 1999 AltaSoft Computer Applications.